• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland
IJskruid

IJskruid

IJskruid kweken
Het ijskruid of ijsplantje, Mesembryanthemum crystallinum, is een éénjarige plant uit de familie Aizoaceae en stamt oorspronkelijk van het Zuidelijk halfrond in Zuidwest Afrika en de Kaapregio. Zijn naam dankt de plant aan zijn glinsterende, doorschijnende blaasjes, die zich op de stengels en de bladeren bevinden. Onder deze blaasjes bevinden zich klieren, die natriumcarbonaat uitscheiden. Daarom wordt de plant ook wel “sodaplant” genoemd. De bladeren zijn eetbaar en smaken licht zoutig. De plant moet niet verward worden met Nieuw-Zeelandse spinazie uit dezelfde plantenfamilie.
Ook in Nederland wordt deze plant gekweekt, met kleine, zwarte zaden, maar de temperatuur moet voortdurend boven de 20°C liggen
Door zijn grote vermogen om vocht uit te bodem te onttrekken, oefent het ijskruid een enorme concurrentiedruk uit op andere planten, die daarom in zijn omgeving snel te gronde gaan.Tevens neemt onder het ijskruid het nitraatgehalte van de bodem toe. Ook dit verhindert de groei van concurrerende planten, vooral van grassen.
De plant beschikt over een verbazingwekkende zouthuishouding en kan zelfs na bederf nog zout opnemen en weer uitscheiden, terwijl een overschot aan natrium-ionen in de vorm van natriumcarbonaat worden uitgescheiden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

IJskruid 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

IJskruid 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren