• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland

Monnikskap-Aconitum

Monnikskap of Aconitum is een kruidachtige, vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De naam Aconitum is mogelijk afkomstig van het Griekse woord ἀκόνιτον, en betekent "zonder strijd". Een andere verklaring verwijst naar de berg Akonitos in Pontos. Of volgens Plinius verwijst de naam naar de oude havenstad Aconis aan de Zwarte Zee. 
In Nederland en België komt slechts één soort van nature voor, de gele Monnikskap, Aconitum vulparia. De blauwe Monnikskap, Aconitum napellus, werd in de zomer van 1979 waargenomen in 'Quakjeswater' bij Rockanje.
De Aconitum dankt zijn Nederlandse naam doordat het bovenste bloemblad de vorm heeft van een helm of monnikskap. Ze zijn er in het wit, lila en paars. De bloemen van Aconitum lijken erg op die van Delphinium of Ridderspoor. Ze lokken veel insecten als bijen en vlinders, maar in het bijzonder hommels. Het zijn daarom erg geliefde tuinplanten. Maar wel opgepast: alle delen van de planten zijn behoorlijk giftig. Vooral de wortels zijn erg giftig. Aconitum bloeit vanaf begin voorjaar tot laat in het najaar.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Monnikskap-Aconitum 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Monnikskap-Aconitum 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren