Klaproos-Papaver
Klaproos of Papaver (Papaver) is een éénjarige (soms meerjarige) plant. De in Nederland inheemse papaversoorten trekken in de tuin alle aandacht als ze bloeien door hun intense kleuren. Papavers komen voor langs wegbermen en randen van akkers. Papavers verliezen snel hun bloemblaadjes als ze op de vaas staan, dus kunnen beter maar niet worden geplukt. Papavers komen alleen daar voor waar de grond zandig of licht kleiig van samenstelling is. Het zaad van de Papaver behoudt gedurende een mensenleven kiemkracht in de grond.
Een bekende soort is de slaapbol of Papaver somniferum, waaruit opium gewonnen wordt. Dit pijnstillende en diarree stoppende middel heeft intussen meer een bekendheid als drug gekregen. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt.
Het geslacht Papaver kent wereldwijd ongeveer zestig soorten. De in Nederland en België in het wild voorkomende soorten zijn: Bastaardklaproos of Papaver hybridum, Bleke klaproos of Papaver dubium, Grote klaproos of Papaver rhoeas, Ruige klaproos of Papaver argemone, Slaapbol of Papaver somniferum.