• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland

Kooltje Vuur-Adonis

Kooltje-vuur, Adonis flammea is een éénjarige plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae) afkomstig uit Midden- en Zuid-Europa en West-Azië. Het geslacht Adonis is vernoemd naar de Griekse god Adonis. De soortaanduiding flammea is Latijn voor 'vlam' of 'vuur'.
Kooltje-vuur is een lage, kruidachtige plant met een tot 50 cm hoge, meestal vertakte, onbehaarde stengel, en verspreid staande, drievoudig geveerde stengelbladeren met zeer fijne bladslipjes, de onderste is zittend. De bloemen van kooltje vuur staan alleen aan de top van de bloemstengel, opgericht, zonder schutblaadjes, 20 tot 30 mm in doormeter, radiaal symmetrisch, diep komvormig, met behaarde kelkblaadjes (in tegenstelling tot die van de zomeradonis) en meestal 3 tot 8 bloedrode tot purperen, aan de top afgeronde kroonbladen met een vlek aan de basis. De bloem bezit talrijke paarse meeldraden. De vrucht is een cilindrisch hoofdje met tientallen spiraalsgewijs ingeplante, kogelvormige dopvruchtjes met een zwarte snavel.

De plant bloeit van mei tot augustus. Kooltje-vuur kan van andere Adonis-soorten onderscheiden worden door de bloedrode kleur van de bloemen in combinatie met de behaarde kelk en de nootjes met een zwarte snavel.

Kooltje-vuur groeit voornamelijk op warme, zonnige plaatsen op kalkrijke rotsbodem en komt voor in Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië, van Frankrijk en Noord-Spanje in het westen tot Sicilië, Egypte en Klein-Azië in het zuiden en de Kaukasus en Noord-Perzië in het oosten.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Kooltje Vuur-Adonis 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Kooltje Vuur-Adonis 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren