• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland

Uien-Sjalotten

Uien kweken, Sjalotten kweken

De naam ui, Allium cepa, ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland, wordt meestal de tuinui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie. Het is een groente. Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting. Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. De ui is een bolgewas en is verwant aan de sint-jansui, prei, bieslook en knoflook. Deze bolgewassen slaan voedsel op in een bol die de winter overleeft en daardoor kunnen ze als eerste planten in de lente boven de grond komen en bloemen vormen en zich voortplanten. Bolgewassen bevatten veel suiker, waardoor ze niet snel doodvriezen en lang zonder voedsel kunnen.

De sjalot, Allium ascalonicum, ofwel eslook. Ook een plant uit de lokkfamilie. Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin tot grijs). In tegenstelling tot uien waar elke plant normaal een enkele bol vormt, vormen sjalotten groepen scheuten: ze planten zich ook via scheuten voort.
Sjalotjes hebben een iets verfijndere smaak dan normale uien en zijn tevens beter verteerbaar. Nog meer dan uien irriteert de sjalot de ogen bij het schoonmaken en snijden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Uien-Sjalotten 2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Uien-Sjalotten 2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren