• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland

Goudsbloem-Calendula

De goudsbloem, Calendula officinalis is een plant die behoort tot de composietenfamilie, Compositae of Asteraceae. De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. De Goudsbloem is een éénjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen. De plant wordt 30 tot 45 cm hoog en heeft stompe bladeren. De goudsbloem bloeit van mei tot november. De vruchten zijn meestal gekromd en bootvormig.

Verse of gedroogde bloemen van de Goudsbloem kunnen worden gebruikt in soepen. De bloemen kunnen ook gebruikt worden als kleurstof voor kaas, boter en andere levensmiddelen. Vroeger werden de bloembladen gebruikt voor vervalsing van saffraan.

De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever. Van de plant worden ook zalf en tinctuur gemaakt. Deze hebben als eigenschap dat ze wondsamentrekkend, huidherstellend en desinfecterend werken. In de bloembladen zit etherische olie, die veel gebruikt wordt in zalf.
Ook de vruchten zijn oliehoudend. Goudsbloemolie gewonnen uit de vruchten kan gebruikt worden als bindmiddel in verven en lakken. De goudsbloemolie is na bewerking ook geschikt als verfverdunner ter vervanging van andere schadelijke verdunners.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Goudsbloem-Calendula 6 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Goudsbloem-Calendula 6 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren