• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland

Klokwinde-Cobaea

De klokwinde, Cobaea scandens is een klimplant uit de vlambloemfamilie (Polemoniaceae). De plant is afkomstig uit tropisch Amerika op hoogtes rond de 2000 meter. De soort wordt in België en Nederland veel als tuinplant toegepast.

De Klokwinde is een grote, kruidachtige klimplant die 20 meter lang kan worden. Per jaar kan de plant 3–8 meter groeien. De verspreid staande bladeren zijn geveerd samengesteld met aan het einde een vertakte rank. De bladeren bestaan uit twee tot drie paar deelblaadjes. De deelblaadjes zijn toegespitst, 3,5-13 centimeter lang en 1,3-6 centimeter breed. Het onderste paar heeft geen steel. De andere paren hebben een tot 2 centimeter lange steel.

De bloemen groeien solitair in de bladoksels. De kelk is 2,5-3,5 centimeter groot en paars gekleurd. De bloemkroon is 4,5-6,5 centimeter lang en groenachtig-wit. De stijl en de meeldraden zijn gekromd en steken naar buiten. De bloemen worden in hun oorspronggebied bestoven door vleermuizen. De doosvrucht is langwerpig, 5-9 centimeter lang en klapt volrijp driekleppig open.

De klokwinde wordt in België en Nederland vaak als éénjarige plant gehouden. De plant kan niet tegen vorst en kan als kuipplant overwinteren boven de 10 °C. De plant kan vanaf februari achter glas worden gezaaid, waarna deze na IJsheiligen buiten kan worden gezet. De plant bloeit van juni tot september.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Klokwinde-Cobaea 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Klokwinde-Cobaea 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren