• Winkel geopend 
  • Pottenbakkerstraat 9 , Sneek
  • Maandag tot vrijdag 09:00-17:00
  • Advies nodig? Bel ons 0515-412 067
  • Snelle levering door heel Nederland

Lamsoor-Statice

Lamsoor (Limonium vulgare) is een plant uit de strandkruidfamilie (Plumbaginaceae). De plant komt voor op kwelders en in gebieden die onder invloed van het getijde staan en af en toe overstroomd worden met zeewater; de zogenaamde zilte zoom. Zo bestaat de begroeiing van De Slufter op Texel voor het overgrote deel uit een zoutminnende vegetatie, die in begin augustus overwegend paars kleurt vanwege de lamsoor. Lamsoor komt in Nederland voor in het deltagebied, op de Waddeneilanden, langs de Waddenkust op de kwelders. In België komt lamsoor voor op de zwinvlakte waar het in de volksmond zwinnebloem wordt genoemd.

De plant vermeerdert zich vooral vegetatief door middel van stekken. Op de onderkant van het blad zitten zoutklieren, die het overtollig zout uit de plant halen. Per cm² zitten ongeveer zeshonderd zoutkliertjes. Als de zon op de bladeren schijnt schitteren de zoutkristallen op de bladeren.

Lamsoor werd vroeger wel "Limoenkruid" genoemd, en droeg de latijnse naam Statice Limonium.
Vlinders komen vanwege de nectar veel op bloeiende lamsoor voor. De rupsen van de vedermot doen zich te goed aan de bladeren.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Lamsoor-Statice 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Lamsoor-Statice 1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren