
Andijvie
Andijvie kweken,
Andijvie: Cichorium endivia, is een éénjarig bladgewas, dat nauw verwant is aan witlof. De groente is vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar. Vooral het buitenste blad van andijvie is rijk aan vitamine A, C en mineralen. Andijvie is een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Het gele hart van de andijvie kan gebruikt worden voor in een salade. Vanwege de gevoeligheid voor doorschieten moeten de planten voor de vroege teelt warm worden opgekweekt. Als andijvie na de langste dag wordt gezaaid, schiet deze in hetzelfde jaar niet meer door.
Andijvie kunnen we opdelen in twee groepen: krulandijvie of frisée-andijvie, Cichorium endivia var. crispum en heelbladige andijvie of gladbladige andijvie, Cichorium endivia var. latifolium). De krulandijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad. De krulandijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie. Snijandijvie is dan weer te vergelijken met snijsla en wordt gezaaid vanaf april in volle grond. Gewoon afsnijden tot enkele cm boven de grond en zo kan je een tweede oogst verkrijgen en als je geluk hebt zelfs nog een derde keer.
Andijvie zaaien en andijvie kweken, koop uw groentezaden bij inTuinen.nl