Tomaten

Tomaten kweken
De tomaat, een meerjarige, kruipende plant, is een populaire, gezonde vrucht, afkomstig van de tomatenplant, Solanum lycopersicum of Lycopersicon esculentum. De vrucht is culinair gezien een groente. De rijpe vrucht is dan wel gezond, maar dit is in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is. De plant hoort tot het geslacht nachtschade. De gifstof in deze plant heet tomatine; het is een glycoalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof hieruit, hierdoor wordt de vrucht eetbaar maar ook gevoeliger voor schimmels en bacteriën. De bloemen vormen lange trossen, die bij kerstomaten lange tijd kunnen doorbloeien. De tomatenplant wordt klimmend gekweekt en heeft een trosvormige bloeiwijze. De tomatenplant is een warmteminnende en gulzige plant wat de bemesting betreft. Bij tomaat worden de kleur en de stevigheid van de vruchten beïnvloed door de bemesting.

Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, B2, B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Het bevat een kleurstof, lycopeen, die menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige vormen van stikstofdioxiden en mogelijk bescherming tegen kanker, door de plantenkleurstoffen: de cartenoïden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Tomaten 1-12 of 19

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Tomaten 1-12 of 19

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina