Juffertje in het Groen

Juffertje-in-het-groen, Nigella damascena is een éénjarige plant van het plantengeslacht Nigelle (Nigella) uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort wordt in tuinen als sierplant toegepast. Juffertje-in-het-groen wordt 20 - 45 cm hoog. De sterk gereduceerde bladeren zijn veerdelig.
De wilde plant bloeit van juni tot augustus met kleine, helderblauwe bloemen, die omgeven zijn met een krans (omwindsel) van veerdelige schutbladeren. De kelkbladen zijn blauw gekleurd, terwijl de kroonbladen gereduceerd zijn en aan de voet van de meeldraden zitten. De bloem heeft honingklieren, waarmee hommels en bijen gelokt worden voor de bestuiving.

De meeldraden van de plant eerder rijp zijn dan de stempels. Bij de rijpe meeldraden zijn de helmhokjes naar onderen gebogen, waardoor het stuifmeel op de rug van een nectar opzuigend insect terechtkomt. De stampers staan dan nog rechtop, waardoor deze op dat moment niet bestoven kunnen worden. Als alle helmhokjes leeg zijn krommen de stampers zo ver naar onderen dat bezoekende insecten met hun rug tegen de stempels komen en de bloem bestuiven.

De vrucht is een 3 cm lange doosvrucht. De rijpe doosvrucht heeft bovenaan vijf, ongeveer 7 mm lange spleten, waardoor de zaden kunnen ontsnappen. De zwarte zaden zijn gerimpeld en worden door de wind en dieren verspreid.
De plant komt in Nederland van nature niet voor, maar is lokaal verwilderd. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en de Canarische Eilanden. Daar groeit de plant op akkerland en braakliggende terreinen. De plant komt reeds voor in Engelse cottage gardens vanaf de 16de eeuw. De meest voorkomende variëteit is 'Miss Jekyll', die blauwe bloemen heeft, maar de recentere 'Persian Jewels' is een mix van wit, roze, lavendel en blauwe bloemen. 
Zowel de bloemen als de zaaddozen kunnen gedroogd worden. De zaaddozen hebben een gecompliceerde, decoratieve vorm, die door velen aantrekkelijk gevonden wordt in droogboeketten.

2 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  1. Nigella Juffertje-in-het groen Miss Jekyll blauw 1,5g
  2. Nigella Juffertje-in-het-groen Persian Jewels gemengd 1,5g

2 artikel(en)

per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Contactinformatie

inTuinen.nl
onderdeel van de Sneeker Zaadhandel BV

Bedrijfsgegevens
KvK nummer: 50775677
BTW nummer: NL8229.18.973.B01 

Tel:  0515 - 412 067
Fax: 0515 - 413 254
Email: info@inTuinen.nl
Website: www.inTuinen.nl

Bankgegevens:
NL02 RABO 0102 7048 80
NL45 INGB 0003 2683 04
t.n.v. De Sneeker Zaadhandel B.V.

Bezoekadres:
Pottenbakkersstraat 9
8601 WS Sneek Nederland 

Correspondentieadres:
Postbus 78
8600 AB Sneek Nederland

© 2020 Intuinen.nl. Alle rechten voorbehouden.